Въпреки споразумението фермери блокираха граничния пункт Илинден

10-02-2024

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации, и днес блокираха граничния пункт 'Илинден-Ексохи'.

Националната асоциация на картофорпроизводителите взехме решение и напуснахме преговорния процес, защото не сме съгласни с начина на провеждане на преговорите и с решенията, които се взеха. Така и не разбрахме позицията на българското правителство относно зелената сделка, и относно административния произвол, каза Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите, на протест в Садово.

Искам да разделя нещата на две: първо – за парите, и второ – за политиките. Ние искаме промяна на политиките за планинските райони, искаме край на административния произвол, и преразглеждане на Зелената сделка, припомни Джиков. Ние това очакваме, и настояваме в преговорите да присъства г-жа Мария Габриел, тъй като на премиера му остават точно 16 дни.

Енергията на протестите не намалява, фермерите не сме разделени, категоричен е Джиков. Вчера българското правителство избра според тях две легитимни организации, които да представляват всичките земеделци в цяла България. Явно това не е така, и съветвам правителството да си промени стратегията, каза още Джиков. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net