На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите български воини

04-11-2023

Днес е Архангелова Задушница. Това е един от трите съботни дни в православния календар, които са определени за общ молитвен помен на починалите. Нарича се така, защото се отбелязва в събота преди Архангеловден.
В утрото на Задушница в храмовете се отслужва заупокойна литургия и обща панихида за всички починали православни християни.
Днес почитаме и паметта на загиналите български военнослужещи.

Във военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища ще бъде отслужена заупокойна молитва. На ритуала в столицата ще вземат участие президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на военното министерство, висши офицери от въоръжените сили и други. В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и други. По традиция на този ден представители на Министерството на отбраната отдават почит пред загиналите във войни, чиито гробове са на територията на Република Северна Македония. Церемонията там ще се състои във военно гробище в село Цапари.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net