Таксата за пренос на руски газ доведе до обвинения между президента и управляващите

26-10-2023

Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд заради наложената енергийна такса за пренос на руски природен газ през страната ни. 

В искането си до Конституционния съд държавният глава посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Според него оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито.

Радев вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“, и това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд.

По-късно финансовият министър Асен Василев заяви, че президентът Румен Радев не защитава националния интерес, а с действието си той се е обявил за защитник на „Газпром“. Василев подчерта, че това няма да спре изпълнението на закона - от 13 октомври таксата се събира, а първите постъпления се очакват на 14 ноември тази година. По думите му са уведомени всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България и съответно да е установен режимът, с който те трябва да докажат дали газът идва от Русия, или не идва от Русия, в който случай той ще бъде освободен от таксата. 

Според Василев никоя държава или компания не може да оспорва по съдебен ред въведената такса, защото горивото по това трасе не поскъпва в никоя от страните, за които отива. И уточни, че таксата се дължи от „Газпром“, която ползва мрежата през България, а руската компания формира доставната си цена в точката но доставяне на горивото, което е извън територията на България.

По думите му, ако „Газпром“ не спази това изискване, то има поредица от мерки, които могат да се вземат срещу неизряден платец. 

Премиерът Николай Денков се включи към финансовия министър в критиките към Румен Радев.

Денков е на мнение, че с този акт президентът не защитава българските интереси. Според него сезирането на Конституционния съд не е правомерно и може би това защитава интересите на други държави - Русия, Сърбия, Унгария, но не е и на България. 

По думите му цялата информация за въпросната такса е изпратена към ЕК и в момента се разглежда, но никой не е казал, че тази такса е неправомерна.

Таксата от 20 лева за мегаватчас за пренос на руски природен газ, който влиза и минава през страната, беше въведена от Народното събрание, като решението влезе в сила на 13 октомври.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net