"Газпром" преустанови доставките на газ за България и Полша

27-04-2022

Към 12 ч днес компанията 'Газпром' е спряла да изпълнява доставките за  'Булгаргаз',  но не и за останалите търговци, които оперират в България.
Същевременно синьо гориво се подава за транзит през страната към Сърбия и Унгария, съобщава БНР.

Полската нефтена и газова компания също е потвърдила, че доставките на газ за Полша са спрени.

По-рано днес 'Газпром' разпространи съобщение в  Телеграм, в което се казва, че газоподаването е преустановено, защото  'Булгаргаз' и 'PGNIG' не са извършили плащания в рубли за доставките на руско синьо гориво. От компанията напомнят, че България и Полша са транзитни държави и предупреждават, че при несанкционирано отклоняване на количества газ, предназначени за трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с тези количества.

В края на март руският президент Владимир Путин утвърди нова схема на плащане за руския газ за така наречените неприятелски държави - страните, които подкрепиха санкциите срещу Русия заради нахлуването ѝ Украйна.

Схемата влезе в сила на 1 април и предвижда европейските потребители да превеждат долари и евро по сметки в руската 'Газпромбанк', която да ги конвертира в рубли на Московската борса.Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85845 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28024 BGN
  • chf 1 CHF = 1.94185 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net