Енергийният министър: Газовите наличности са гарантирани за минимум един месец напред

27-04-2022

Газовите наличности у нас са гарантирани минимум един месец напред. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със съобщението, че 'Газпром Експорт' спира доставките на природен газ за България.

'Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие. С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена пред който и да е търговски контрагент.' - зави енергийния министър Александър Николов.

'Още няма физическо намаляване на газа от Русия. Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме', посочи още министър Николов.  

Енергийният министър категорично отхвърли възможността България да спре преноса на газ към Сърбия и Унгария.

'България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави.' - заяви Николов.

След извършен анализ от страна на държавното дружество 'Булгаргаз' и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз' и 'Булгартрансгаз' са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net