Прокурори протестираха срещу промените в Закона за съдебната власт и НПК

29-04-2021

Мълчалив протест пред Съдебните палати в страната, декларации - на прокуратури от цялата страна и на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - това беше отговорът на държавното обвинение на приетите на първо четене в правната парламентарна комисия законодателни промени, с които се закриват специализираният съд и прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи протестиращите пред столичната Съдебна палата,  а след това свика извънредно заседание на Прокурорската колегия.

Точно в 11 часа за 15 минути прокурори и прокурорски служители в цялата страна замълчаха пред работните си места в знак на несъгласие с приетите  - по предложение на Демократична България и подкрепени от „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и БСП промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс.

Критиките на магистратите повториха тези на архитектите на специализираното правосъдие – ГЕРБ,  че написаните набързо промени удрят по работещи структури, които разследват на най-тежките престъпления като организирана престъпност, корупция и престъпления срещу републиката.

Главният прокурор Иван Гешев, заедно с говорителката си Сийка Милева, подкрепи протестиращите пред столичната Съдебна палата.

Сийка Милева обяви, че за случващото се ще бъдат уведомени европейските институции и посолства.

Два часа след мълчаливите протести в цялата страна Прокурорската колегия също излезе с нарочна  декларация, според която приетите законови промени  застрашават върховенството на правото и прокурорската независимост.

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците на страните  членки на Европейския съюз и до европейските институции.

В следобедните часове с декларация излязоха и Специализирания наказателен и Апелативния специализиран съд. Според съдиите, предприетите законодателни изменения са не само недопустим опит за подчиняване на правосъдието, но и са недопустимо отстъпление от ангажиментите на България пред Европейския съюз.

С декларация срещу промените излезе и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите и Прокуратурата.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net