Щабът: Ситуацията се подобрява, вече сме на 9-то място по смъртност в ЕС

14-01-2021

Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира и върху заетостта на болничните легла на национална база – за неусложнени пациенти – 32%, на интензивните – 44 на сто. Това съобщи днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му, 72 години е средната възраст на починалите от коронавирус у нас. В момента средната заболеваемост е 150 на 100 000 души население за 14-дневен период. 

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране, отчете в началото на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов. Отчита се положителна тенденция от последните въведени по-строги мерки, каза още министърът.

'Това доверие, което се изгради между нас и нашите съграждани, доведе до няколко важни резултата. Мое дълбоко убеждение е, че там, където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е българските граждани да бъдат най-информираните в ЕС. Неслучайно и благодарение на този стремеж здравните власти да дават пълна и правдива информация', акцентира министърът.

'Със сигурност само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до други и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане лош спомен. Всичко, което се случва в страната, е заради въведените мерки. 15 области имат заболеваемост до 150 души на 100 000 души население. Този резултат дължим на всички български граждани, които вярваха и спазваха мерките', допълни проф. Костадин Ангелов.

Той бе категоричен, че въпросът с ваксините не трябва да се политизира.

'Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира', заяви здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че България вече е на 9-то място по смъртност от Covid-19 в ЕС и на 27 място по заболеваемост. Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока - във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази, добави той.

'Искам да благодаря на всички граждани, че достигнахме тези резултати. Смъртността е 13,7% на 100 хил. от населението, което значи, че сме на девето място в ЕС. Вътре в страната намаляха разликите между различните региони. В Разград е най-ниската заболеваемост - 75 души на 100 000, а най-висока е във Враца - 240 на 100 000 души. Ако видите картата на Европа в момента има 2 зони в светли цветове - Скандинавието и Балканите, най-вече заради България и Гърция', уточни той.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че негативните тенденции са най-вече във Великобритания и Чехия и се дължат най-вероятно на новия щам. По думите му, при върха на епидемията през пролетта на Острова е имало 18 000 хоспитализирани, а сега са 30 000.

'Това е един обезкопояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат. Същото е положението в Чехия', допълни той.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net