Отмениха Забраната за носене на маски по време на протестите в Хонконг, продължава напрежението в местния Политехнически университет

18-11-2019

Забраната за носене на маски по време на протестите, наложена миналия месец от хонконгските власти, беше обявена за противоконституционна от най-висшата съдебна инстанция в Хонконг - Висшия съд, предадоха световните агенции. 

'Ограниченията, които тази забрана налага на фундаменталните права стигат отвъд онова, което може да се счита за необходимо в границите на разумното', се казва в решението на съда. То се възприема като символична победа за протестиращите, мобилизирани от над пет месеца в Хонконг.

Обстановката в мегаполиса продължава да е напрегната, полицията щурмува Политехническия университет, в който се бяха барикадирали студенти, съобщават световните агенции.

Сериозни загуби за икономиката на Хонконг заради протестите

Противоречиви са информациите за случващото се там. Има сведения за отекнали няколко експлозии днес призори, после на входа на университета са се появили и пламъци, отбелязва Франс прес. Полицията пък обяви, че е стреляла на три пъти в районна край университета, но никой не е бил ранен.

Забраниха носенето на маски по време на протести в Хонконг

Протестиращи се опитваха цяла нощ да напуснат кампуса на университета, но без да бъдат арестувани от силите на реда, а полицията искаше да задържи колкото се може повече хора, допълва Асошиейтед прес. Силите на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, което принуди опитващите се да напуснат кампуса, да се върнат обратно в пределите му. Този сценарий се повтори на няколко пъти тази нощ.

Ройтерс съобщава, че полицейските сили накрая са пробили барикада на протестиращите на входа на университета. Университетското радио качи в сайта си кадри, на които се виждат полицаи да влизат в сградата и да задържа демонстранти, допълва агенцията.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net