Забраниха носенето на маски по време на протести в Хонконг

04-10-2019

Властите в Хонконг забраниха носенето на маски по време на протести. Лидерът на автономния регион Кари Лам обяви, че мярката влиза в сила от полунощ на 5 октомври и се прилага заради тежките сблъсъци с полицията по време на 70-ата годишнина от основаването на Китай.

Според нея насилието „разрушава града“ и властите не могат просто да оставят ситуацията да се влошава още повече. Законът, на който се позова Лам, е бил използван по време на колониалното британско управление на Хонконг. Той се нарича Наредба за извънредни обстоятелства и е приет през 1922 година. За последно е бил в сила при бунтовете в мегаполиса през 1967 година.

Хонконг официално изтегля законопроекта за екстрадицията
 
„Искам да подчертая, че решението да се въведат тези извънредни мерки беше трудно, но същевременно необходимо и е в името на обществения интерес. Нека изясня нещо много важно, въпреки че в закона се съдържа думата „извънредно“ – в Хонконг не е обявено извънредно положение“, каза Кари Мал

Нарушителите на забраната подлежат на наказание, което може да бъде лишаване от свобода до една година или глоба в размер на 25 000 хонконгски долара.
 
Протестиращите в Хонконг практически винаги крият лицата си, за да не могат да бъдат разпознати. За да бъдат открити участниците в различни акции, предимно неразрешени протести, полицията използва оцветена вода, боята от която не може да се изпере и да се отстрани от кожата дълго време. По този начин органите на реда успяват да издирят нарушителите.
 
В момента 15 държави са въвели забрана за носене на маски по време на демонстрации и масови мероприятия, включително САЩ, Канада, Германия и Франция.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net