Доналд Тръмп и Ким Чен-ун не постигнаха споразумение след срещата си в Ханой

28-02-2019

Темата за санкциите усложни срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Пхенян е поискал цялостното им премахване, но Вашингтон не е склонен на подобна стъпка. Втората среща между лидерите на двете страни приключи значително по-рано от планираното, но въпреки това уверенията и на двете страни са, че са се разделили приятелски.

Има моменти, в които просто трябва да си тръгнеш - и този беше един от тях - това каза американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференцията след края на поредицата от срещи с лидера на Северна Корея.

Тръмп добави, че е получил от Ким уверения, че Северна Корея няма да възобнови ядрените си опити и ракетните изпитания. Срещата във Виетнам приключи значително по-рано от предвиденото, защото на практика не беше подписан никакъв документ. Програмата включваше ратификация и приятелски обяд на двете делегации.

От своя страна севернокорейският лидер обяви, че ще направи всичко за постигането на добър резултат. Ким Чен-ун каза още, че не би участвал във втора среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, ако не е склонен да изпълни обещанието си за денуклеаризация. Попитан от американски репортер дали иска денуклеаризация, Ким отговори: „Ако не съм склонен, сега нямаше да съм тук“.

Малко след срещата на 4 очи между Ким Чен-ун и Тръмп се появи информация, че предстои подписването на Ханойска декларация и че двете страни са се разбрали по-най-малко три от точките в заложения дневен ред. Освен това се оказа, че Пхенян и Вашингтон имат различни разбирания за понятието 'ядрено разоръжаване'.

Няма планове за трета среща, но се разделихме приятелски, каза Тръмп. Според критиците, форумът в Ханой е провал за американския държавен глава в чужбина, в момента, в който и проблемите у дома не са малко след изслушването на бившият му адвокат Майкъл Коен, който нарече президента 'расист, измамник и лъжец'.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net