Финансовият директор на Хуауей беше арестувана

06-12-2018

Финансовият директор на китайската технологична компания Хуауей Менг Уанзоу е била арестувана в Канада по искане на САЩ. Арестът е заради подозрения, че Менг е нарушила американските санкции срещу Иран. Дъщерята на основателя на Хуваей Рен Женгфей е била задържана на 1 декември, съобщиха от канадското министерство на правосъдието. Тя е арестувана, докато е осъществявала полет с прекачване. От министерството на външните работи в Торонто не съобщиха повече подробности.

От посолството на Китай в Канада поискаха незабавното освобождаване на Менг. От компанията „Хуауей“ заявиха, че разполагат с малко информация по случая, като отрекоха за наличие на престъпления от страна на финансовия им директор.

Арестът на Менг идва на фона на все още влошените търговски взаимоотношения между Китай и САЩ. На срещата на Г-20 двете страни постигнаха търговско примирие като американският президент Доналд Тръмп забави увеличаването на митата върху китайски стоки. Това обаче не е край на търговската война между двете световни икономики, коментират анализатори.Обменни курсове на БНБ за днес 29-05-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.75631 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.17102 BGN
  • chf 1 CHF = 1.82447 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net