SpaceX ще разгръща милиони наземни антени за сателитната мрежа Starlink

23-03-2020

Едновременно с увеличаването броя на Starlink сателитите, компанията SpaceX започва инсталирането на наземните приемници, които ще осигурят бърза и евтина безжична връзка дори до най-труднодостъпните ъгълчета на Земята.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) даде разрешение на SpaceX да започне инсталирането на един милион наземни антени, необходими за включването на потребителите към глобалната сателитна мрежа за достъп до интернет Starlink. Космическата компания на Илън Мъск трябва да изведе в орбита минимум 12 000 съвсем малки сателити, които ще осигурят високоскоростна връзка с Глобалната мрежа от произволна точка на света. CNBC отбеляза , че за миналата година и началото на тази година в орбита са изведени 360 от тези космически апарати.

В лиценза, даден от FCC се казва, че всяка една от тези наземни антени ще бъде с диаметър 0,48 метра.

Засега не се знае каква точно е ролята на тези антени в новата всеобща система. Вероятно това са крайните приемни устройства.

Преди време Мъск каза, че не възнамерява да се конкурира с големите телекомуникационни компании. Основните клиенти на неговата глобална услуга ще бъдат около 3% от населението на планетата, което живее в труднодостъпни места, където няма оптични кабели и базови станции. Но дали това е наистина така ще стане ясно когато този проект започне да работи.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net