Джеф Безос показа макет на лунен апарат, наречен "Блу муун"

11-05-2019

Най-богатият човек в света Джеф Безос, собственик и главен изпълнителен директор на компанията за интернет търговия „Амазон“ и на космическата компания „Блу ориджин“, заяви намерението си да участва в новото завладяване на Луната, представяйки проект за космически апарат, който през 2024 г ще може да транспортира дотам превозни средства и оборудване.
 
'Това е 'Блу муун' ('Синя луна“)', обяви Безос по време на представяне, докато завесите се отдръпваха, разкривайки прототип в естествена величина на апарат за кацане на Луната с тегло над три тона празен и 15 тона зареден с гориво. „Блу муун“ ще може да извършва меко кацане на лунната повърхност с полезен товар от 3.6 тона и от 6.5 тона в по-голямата си версия.
 
Джеф Безос – основател и собственик на компанията Blue Origin:
'Беше ни даден подарък – това близко до нас тяло – Луната. Знаем много за нея, но само преди 20 години това не беше така. Едно от най-важните неща, които знаем за Луната днес, че там има вода. Тя е под формата на лед. В постоянно засенчените кратери на полюсите ѝ. А водата е невероятно ценен източник. Можете да използвате електролиза, за да я разградите на водород и кислород и имате чудесно гориво. Другото полезно нещо е, че Луната е близо до нас – само на 3 дни разстояние.'
 
Безос допълни, че целта на мисията на Blue Moon е кацане на южния полюс на Луната, където учените са потвърдиха миналата година натрупвания на лед. Предприемачът не посочи конкретна дата за кацането на Луната, но потвърди, че ще е близка до обявената от президента Доналд Тръмп цел да бъде пратен човек на Луната до 2024 г.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net