Компаниите овладяват биометриката чрез смартфоните

19-02-2019

Около 70% от фирмите, използващи биометрична идентификация на служителите, ще внедрят технологията чрез приложения за смартфони, сочи прогноза на Gartner за 2020 г. Делът на тези организации през миналата година е бил само 5%.

Според анализаторите, интересът към биометричната идентификация е стимулиран от намаляването на разходите и подобрените потребителски и клиентски функции, които предоставят тези технологии. Лидерите в системите за управление на самоличността и достъпа (IAM) и предотвратяване на измами търсят методи за проверка на идентичността, които балансират доверието и отговорността с общите разходи за собственост и функционалност, коментира Gartner.

Биометричната идентификация използва биологични или поведенчески характеристики, които са уникални за всеки човек. Нейната реализация в смартфоните осигурява по-голяма достоверност за потребителя/клиента, а от техническа гледна точка този подход е по-лесен от директната поддръжка на много различни крайни устройства.

Но организациите, които желаят да приложат биометрична идентификация чрез приложения за смартфони, трябва да са наясно, че биометричните подходи, реализирани лесно на всеки умен телефон, са уязвими за кибератаки или фалшификации – на снимки, видеоклипове, гласови записи и т.н. Ето защо е важно да се разгледат въпросите за идентифициране на атаките и анализиране на средното време за провал, предупреждават изследователите.

Gartner прогнозира, че до 2022 г. 40% от глобалните средни и големи организации ще използват IAM функциите, предоставени от софтуера като услуга (SaaS), за да посрещнат повечето от техните нужди. През 2018 г. този показател възлизаше на 5%.

Според данните от изследването, IAM решенията, разпространявани по модела SaaS, често се използват за подобряване на работата на софтуерни системи за контрол на достъпа. Лесното изпълнение и бързата възвръщаемост на IAM продуктите, предоставени от SaaS модела, се оказаха полезни за организации, които не разглеждат оперативното управление на IAM функционалността в своите дейности.

Експерти от Spiceworks коментират, че до 2020 г. биометричната идентификация ще бъде внедрена в 86% от компаниите в Северна Америка и Европа. Миналата година 62% от организациите вече са приложили този метод за удостоверяване, а други 24% ще го възприемат в следващите две години.

 

Източник: TechNews

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net