И търсачката Bing забранена в Китай

24-01-2019

Търсачката Bing на Microsoft е блокирана в Китай, съобщиха от компанията в сряда. Това е поредната уеб-услуга на голяма технологична компания, която бива забранена за достъп зад „Голямата защитна стена” на страната.
Търсене в уебсайта на Bing China – cn.bing.com – от континентален Китай насочва потребителя към страница, на която се казва, че сървърът е недостъпен. „Потвърдихме, че Bing в момента е недостъпен в Китай, и сме ангажирани да определим следващите стъпки”, се казва в изявление на компанията.
China Unicom – големият държавен телеком в Китай – е потвърдил, че има правителствена заповед да блокира търсачката, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на свои източници. Китайската администрация по киберсигурността CAC засега запазва мълчание, става ясно от публикация на Ройтерс по темата.
До този момент Bing бе единствената голяма чуждестранна търсачка, достъпна зад така наречената „Голяма защитна стена“ на Китай. Microsoft цензурира резултатите от търсенето по чувствителни теми в съответствие с правителствената политика. Платформата за търсене на Google също пострада в Китай – още през 2010 г.
Президентът Си Дзинпин реши да „затегне“ контрола над интернет в Китай от 2016 г. насам. В тази връзка в изявление от сряда CAC съобщи, че е изтрила повече от 7 милиона къса онлайн информация и 9382 мобилни приложения.

 Обменни курсове на БНБ за днес 12-08-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.66157 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.16174 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81853 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net