Тракийските съкровища в Лувъра

14-04-2015

Днес в „Лувър”-а официално ще бъде открита впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, в която със свои експонати участват 17 български музея. Това е може би най-голямото и престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година.

Подготовката на експозицията започна през 2012 г. когато министъра на културата Вежди Рашидов сключи петгодишно споразумение с музея „Лувър” за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството. Главен куратор е г-н Жан-Люк Мартинез, директор на музея „Лувър”.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Тракийското изкуство ще бъде показано този път по един неповторим начин, като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо” в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

На церемонията по откриването на изложбата ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни. От българска страна ще присъства патрона на изложбата - министър-председателят Бойко Борисов, министър на културата Вежди Рашидов и министърът на туризма Николина Ангелкова.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net