Правителството създават държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева

16-01-2020

Правителството взе решение за създаване на ВиК холдинг, който да обедини всички системи в страната. Капиталът на структурата ще е 1 млрд. лева.

Българският ВиК холдинг ще е изцяло държавна собственост, капиталът му ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ.

Правата на държавата ще се упражняват от регионалния министър. Той ще има надзорен и управителен съвет. Холдинговото дружество ще осъществява общи услуги по управление и контрол.

Премиерът Бойко Борисов даде и още две задачи на министрите, свързани вноса и износа на боклук и с проверка ВЕЦ-овете, които ползват питейна вода.

„До другата сряда още две задачи. Първата – вноса и износа на боклук. Да, имаме брюкселски директиви, да видим какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната. Да ми го гарантирате и с Емо Караниколов – всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, а след това производството на ток. Много е важно за енергетиката, но не може да е за сметка на питейната вода“, заяви Борисов.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net