ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

14-11-2019

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прегласува днес кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Подкрепиха го отново 20 от членовете на ВСС, а „против” бяха четирима.

Срещу неговата номинация отново гласа си дадоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. „Против“ гласува и Цветинка Пашкунова. Красимир Шекерджиев, който при първото гласуване също се обяви против кандидатурата, отсъстваше от днешното заседание.

До прегласуване на кандидатурата на Гешев се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста.

Иван Гешев беше единствен кандидат, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести. Такива имаше и днес около сградата на ВСС.

Иван Гешев благодари на кадровиците, че не са се поддали на политически натиск.

'Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС и на България, и в рамките на света - ние можем да кандидатстваме за Гинес по начина, по който се проведе. Това говори за безпринципност. Никой, който ме атакува, не се интересува от закона и Конституцията', коментира Иван Гешев, избран от ВСС за главен прокурор.

Президентът Румен Радев вече е длъжен да подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор.

Министърът на правосъдието изрази надежда указът да бъде подписан бързо от президента.

'Президентът добросъвестно да изпълни функциите си и в разумно време да издаде указ. Разумно време е между 3 и 7 дни. За указа до прегласуване - той се аргументира за 3 минути в пет и пет каца изявлението, в пет и петнайсет дойде указа за държавен печат', заяви Кирилов. 

Държавния глава може да се обърне към Конституционния съд. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net