Отбелязваме 116 години от Илинденско-преображенското въстание

17-08-2019

Както всяка година в местността ще се проведе Националният възпоменателен събор по повод въстанието. Събитието е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюзът на тракийските дружества в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас.
Освен държавният глава в честванията ще участва заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, както и военнослужещи от Въоръжените сили.

Кулминацията на честванията започва в 20.00 ч. със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храма-костница „Св. Петка“. От 20.30 ч. ще бъде открито възпоменателното тържество пред мемориала. Предвидено е президентът Румен Радев да произнесе слово по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се състои и заря-проверка.
В ритуалите и в тържествената проверка ще участват военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. Събитията ще завършат в 21.00 ч. празничен концерт с участието на странджански народни певци. Богата е програмата по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание през целия ден.

Предвидена и научна конференция на тема „Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост“. Освен конференцията е организиран и урок по история на открито „Капитан Петко Войвода – 175 години безсмъртие“. През деня ще се проведа трети фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“, еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“ и туристически маршрут Петрова нива – параклис „Света Богородица“- река Велека – Петрова нива. По-късно ще бъдат посрещнати и участниците в тракийски туристически поход „По стъпките на Преображенци“.

 Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80794 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.33301 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84512 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net