Директорът на НАП се извини за хакерската атака, двама шефове на ИТ отдели са уволнени

31-07-2019

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходи (НАП) Галя Димитрова се извини на всички български граждани, които са засегнати от хакерската атака, в която в публичното пространство изтекоха личните им данни.

'НАП е обектът на престъпление, но засегнати от това криминално престъпление са всички български граждани, чийто лично данни бяха противозаконно публично публикувани', каза Галя Димитрова на брифинг пред журналисти.

Димитрова обяви, че Ръководителите на отделите „Информационна сигурност” и „Информационни системи” в НАП са уволнени заради хакерската атака.

Анализът за причините за теча е показал пропуски в работата звената за информационна сигурност. 

„Обмисляме тази дейност - поради спецификата си, да бъде аутсорсвана”, обяви още Димитрова. Тя увери, че вече се работело по създаването на нова ИТ инфраструктура, но призна, че трудно се събирали компютърни специалисти с необходимата квалификация. 

„Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност”, каза още Димитрова.

По повод исканията за нейната оставка Димитрова обясни, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема. Изпълнителният директор на НАП обясни, че по време на отпуска си е била в постоянна връзка с екипа си и с министър Горанов. „Обсъждани са с мен всички взети действията”, добави тя. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net