Нови огнища на африканска чума по свинете у нас

30-07-2019

За първи път е открито огнище на заразата в област Силистра, в индустриална ферма в село Попина.

Ново огнище има и в Русенско - в лично стопанство.

Африканска чума е открита и при диви свине в Свищовско.

Има съмнения и за заразени диви свине в Пловдивско.

С новото огнище на Африканска чума по свинете в индустриалната ферма в силистренското село Попина, където има над 17 000 животни, заразените свинекомплекси у нас стават 4.

Последното огнище при домашни свине в град Бяла, Русенско е в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине.

Съмнения за първи случай на африканска чума по свинете има и в Южна България.

Положителни са пробите, направени в частна лаборатория, при две отстреляни диви прасета в ловно стопанство над Пловдив. Утре се очакват окончателните резултати от националната референтна лаборатория в София.

В Русенско, свинекомплексът в Юделник със 17 000 прасета остава единствен засега, в който заразата все още не е проникнала. Пробите от четвъртък са отрицателни. В събота и неделя са взети нови проби, за които директорът на агенцията по храните в Русе е получил уверение по телефона, че и те са отрицателни.

В индустриалната ферма в Голямо Враново, Русенско евтаназията на свинете ще започне най-рано утре, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи. Определен е самостоятелен терен, в който ще бъдат загробени убитите животни.

Утре ще приключи загробването на свинете от фермата в Николово, а до края на седмицата и в Бръшлен. 

Същевременно във видинския квартал 'Нов път' вече евтаназират прасета, след като вчера там беше открито огнище на африканска чума. По хуманен начин се умъртвяват и свинете в личните стопанства в 3-километровата зона около огнището. Някои от стопаните във Видинско трудно се съгласяват животните им да бъдат умъртвени.

И в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Агенцията по храните Дамян Илиев предупреди, че основната опасност за разпространението на африканската чума са животните в личните стопанства. Затова е важно всички домашните прасетата в 20 километровите зони около свинекомплексите да бъдат заклани.

Добрата новина от Видин е, че до момента взетите проби от индустриалната свинеферма с 4000 прасета, която е в 3 километровата зона до огнището с чума, са отрицателни.

Междувременно от ДФ 'Земеделие' съобщиха, че спират проверките в свиневъдните стопанства, свързани със схеми и програми, които фондът финансира. Забраната е част от кризисните мерки срещу разпространението на африканската чума.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net