България отбелязва 146-тата годишнина от обесването на Васил Левски

19-02-2019

България отбелязва 146-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Паметта му ще бъде почетена в столицата от 17 ч с панихида в църквата 'Света София', последвана от литийно шествие.

От 18 ч граждани, общественици и политици ще се поклонят пред паметника на Апостола в центъра на столицата, където ще има и засилени мерки за сигурност.
Между 14 и 20 ч се забранява влизането на автомобили в тази част на града, а от 17 ч ще бъде ограничен и достъпът на граждани. Тролеите също ще бъдат с променен маршрут.

С възпоменателни церемонии и исторически спектакъл вчера в Карлово отбелязаха146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Тази година събитията в подбалканския град са под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Вицепрезидентът беше и на представлението 'Васил Левски - един неосъществен сценарий', подготвено от учениците от едноименното училище в Карлово.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Не е важно колко са дните в живота на всички нас, важно е колко живот има в дните ни и тази мисъл сякаш е родена за Дякона на свободата, за Васил Левски, защото неговите завети и днес са повече от верни и актуални, защото 146 години след гибелта му, словото му е по-живо от всякога и, защото малцина са тези като Левски, които могат да гледат в бъдещето, през погледа на следващите поколения, за които той искаше отечество, в които всички българи да са равноправни.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net