В София ще има детска многопрофилна болница

19-12-2018

Обединена детска многопрофилна болница в София все пак ще има. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет. Тя обаче няма да се намира в правителствена болница както беше първоначалната идея, а ще бъде изградена в двора на Александровска болница като ще бъде довършен започнат през осемдесетте години на миналия век строеж.
Новата детска болница ще довърши забравен от Министерството на здравеопазването проект от края на миналия век. Строежът е спрян в началото на деветдесетте заради липсата на пари, макар че сградата на планираната по това време най-голяма детска болница в страната е почти изградена.
От здравното ведомство планират да направят обследване на спрения строеж през януари.
Според данните на здравното министерство, изоставената сграда на детската болница е в достатъчно добро състояние и може да бъде довършена за година и половина, което ще струва на държавата 20 млн. лева.
Бъдещата педиатрия ще използва апаратура и оборудване от останалите детски болници в София, които всъщност ще се обединят в новото здравно заведение. Вероятно е да се наложат и корекции на първоначалния проект, който обаче бил много добър, по думите на здравния министър.
Днес правителството взе решение и за бившата правителствена болница, сега 'Лозенец', която вече няма да обслужва властта, а ще премине под шапката на Софийския университет.
Отделно правителството реши да покрие и част от дълговете на болница 'Лозенец' в размер на 23 млн. лева.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net