Протест в Истанбул заради закон за контрол в Интернет

10-02-2014

Полицията в Истанбул разпръсна протестиращите срещу приемането на закон, предвиждащ официален контрол в Интернет. Десетки хора са арестувани, съобщава в. „24 часа”, позовавайки се на информация на „Ройтерс”.

Стотици се събраха през нощта срещу неделя на бул. „Истиклял” и в парка „Гези”, противопоставяйки се на намерението на правителството да наложи цензура в мрежата.

Демонстрантите издигнаха барикади и се сражаваха с камъни и запалителни бомбички. Те скандираха „Оставка!” по адрес на премиера Реджеп Ердоган.

Полицията отвърна с водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми.

Спорният текст, одобрен от турския парламент на 6 февруари, въвежда поправки, според които правителството може да блокира сайтове без съдебна заповед. Всеки, на който не му харесва съдържанието на даден сайт, ще може да се оплаче и да доведе до спирането му, без да се изслушва засегнатата страна.

Законът задължава интернет провайдъри да съхраняват данни за потребителите до две години. Той трябва да бъде подписан от президента Абдуллах Гюл.

ЕС разкритикува Турция заради затягането на контрола върху интернет и призова за преразглеждане на промените, така че Анкара да отговори на европейските стандарти. Ердоган увери в събота, че няма да има цензура на интернет. Той подчерта, че промените в разпоредбите щели да направят мрежата по-безопасна.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 15-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81162 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27467 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99554 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net