Емануел Макрон обеща, че "Нотр Дам" ще бъде възстановена

16-04-2019

Френският президент Емануел Макрон обеща, че средновековната катедрала „Нотр Дам” ще бъде възстановена, след огромния пожар, който частично разруши една от най-емблематичните забележителности на Париж.

В емоционална реч снощи той заяви: „Парижката Света Богородица е нашата история, нашата литература, нашето вдъхновение, мястото, където сме изживели най-славните ни мигове, епидемиите, войните, нашето освобождение. Това е катедралата за всички французи, дори за онези, които никога не са идвали в Париж, така че най-тържествено ви заявявам тази вечер,  ще изградим наново тази катедрала всички заедно” 

Пожарникарите успяха да спасят основната каменна конструкция на 850-годишната готическа сграда, включително двете правоъгълни кули, но кулата стрела и покривът се сринаха.

Пожарът беше обявен под контрол почти девет часа след началото му, при потушаването му беше ранен един пожарникар.

Причината за възникването на огъня все още не е ясна, но според длъжностните лица, тя може да бъде свързана с продължителни ремонтни дейности.

Парижката прокуратура заяви, че в момента се разследва като инцидент.

Световните лидери изразиха съпричастност с трагедията  с „Нотр Дам”.

„Папата е близък до Франция и се моли за френските католици, и за хората в Париж в лицето на ужасния пожар, който опустоши катедралата „Нотр Дам”, написа в Туитър Алесандро Джисоти, ръководител на пресцентъра на Ватикана.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск  написа, че 'Нотр Дам' е цяла Европа и призова всички европейски държави да помогнат на Франция за възстановяването й. 

'Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята', написа във Фейсбук президентът Румен Радев. Подчертава, че всяка щета по 'Нотр Дам' нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество.

Бойко Борисов написа във Фейсбук, че мислите му са с целия католически свят. 'Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти', допълва още той. 

Вече се набират средства за възстановяване на катедралата.

Милиардерът Франсоа-Анри Пино, председател и главен изпълнителен директор на групата Kering, която притежава модните марки Gucci и Yves Saint Laurent, обеща 100 млн. евро за възстановяването на Нотр Дам, предаде АФП. 

Други 200 милиона евро бяха обещани от семейството на Бернар Арно и тяхната компания LVMH - бизнес империя, която включва Louis Vuitton и Sephora - във вторник сутринта, според информационната агенция Ройтерс. 

Френската благотворителна Фондация Патримойн стартира международен призив за набиране на средства за катедралата, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 30-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net