Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вота на доверие в парламента

17-01-2019

Гръцкият парламент гласува вот на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас. Правителството получи необходимите 151 гласа от 300-членния парламент. То беше подкрепено от 145 депутати от СИРИЗА и шестима независими народни представители. Против гласуваха 148 народни представители от опозицията. Вотът проправя пътя и към ратификация на Преспанския договор с Македония.
Дебатите преминаха в пълна конфронтация между Алексис Ципрас и лидерите на опозиционните партии.


Алексис Ципрас – премиер на Гърция:
„Това е вот за стабилността, за саможертвите, за измъкването на страната от меморандумите и мониторинга.“


В знак на протест срещу договора, министърът на отбраната Панос Каменос подаде оставка. Toй призова Преспанското споразумение да бъде гласувано на референдум от гърците.


Панос Каменос – лидер на „Независими гърци“:
„Принудени бяхме да гласуваме срещу правителството, което създадохме и подкрепяхме ясно и отговорно. Г-н премиер, моля ви, в името на четирите години честно сътрудничество, да поставите въпроса за Преспанския договор за гласуване на референдум. Гръцкият народ заслужава да се произнесе по него.“


Сега приоритет на правителството е ратифициране на договора от Преспа, който още следващата седмица влиза за обсъждане и гласуване. От опозицията обаче планират да блокират договора със Скопие още на ниво парламентарна комисия. Аргументите са ,че според проучвания на общественото мнение, 70% от гърците не са съгласни с името Северна Македония. Опонентите на споразумението твърдят, че новото име на съседката – Република Северна Македония – представлява опит за присвояване на гръцката идентичност.

Ципрас, чийто мандат изтича през октомври, успя да преодолее и предишния вот на недоверие, внесен от опозицията, когато Атина и Скопие подписаха Преспанския договор през юни 2018 г.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net