Русия поднови въздушните удари в Идлиб

04-09-2018

Руски бомбардировачи нанасят удари по жилищни райони и позиции на опозиционни сили в северозападната сирийска провинция Идлиб. Това съобщи агенция „Анадол“, като се позова на източници от региона. Все още няма сведения дали правителствените части, струпани в района, са предприели сухопътна операция. Бомбардировките са обхванали не само Идлиб, но и северната част на провинция Хама. Руските самолети са ударили районите Джисир аш-Сугур, Бисенкул, Гани, Инеб и Сирмания в западната част на Идлиб.

Според данните, три изтребители на руските ВВС са изстреляли повече от 20 ракети по цели в тези райони.
Говорителят на опозиционния Фронт за национално спасение Наджи Мустафа потвърди, че ударите по въздуха и артилерийският обстрел от правителствените сили са поразили седем села в Идлиб и две села в равнината Габ в провинция Хама. По-голямата част от провинция Идлиб е под контрола на групировката „Хаят Тахрир аш Шам“ (Организация за освобождението на Левант) – ислямистки съюз, оглавяван от свързана с Ал Кайда група.

Миналата седмица специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предупреди, че присъствието на 10 000 свързани с Ал Каида бойци в Идлиб не оправдава нападенията, защото ще бъде заплашен животът на близо три милиона цивилни в Идлиб.
Американският президент Доналд Тръмп предупреди в Туитър Сирия, Иран и Русия да не атакуват провинцията заради очакваните многобройни жертви и бежанци. Предполагаше се, че силите на Башар Асад няма да тръгнат в атака до срещата в петък на лидерите на Русия, Турция и Иран, но явно плановете са се променили, посочва Ройтерс.
Междувременно Турция разположи допълнителен брой военни транспортни средства в югоизточната провинция Килис, близо до границата със Сирия. Общо осем камиона, натоварени с танкове и гаубици са преминали оттам в посока към област Елбейли на сирийската граница, съобщава вестник „Хюриет“. Танкове М-60 „Патън“ са изпратени на турско-сирийската граница като част от таен план на Анкара да овладее нова бежанска вълна, която би могла да тръгне след началото на офанзивата на сирийските правителствени сили в Идлиб.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net