Двойката британци, отровени с нервнопаралитичното вещество новичок, са имали досег със заразен предмет

07-07-2018

Двойката, която беше отровена с нернопаралитичното вещество Новичок, с което бяха поразени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е имала досег до токсичното вещество чрез докосване на заразен предмет, предава британската полиция. Вероятно това е бил контейнер, който се е използвал за пренасяне на веществото. Според разследващи, най-вероятната хипотеза за случилото се е, че двамата пострадали са се докоснали до контейнера, който съдържал именно дозата, определена да отрови Скрипал.

Двамата британци бяха намерени в критично състояние в дома си в Еймсбъри, графство Уилтшърт, в близост до град Солсбъри, където Скрипал и дъщеря му бяха атакувани с веществото през март. Според токсиколози, нервнопаралитичният агент Новичок може да бъде активен дори 4 месеца след първата си употреба. Новичок е отровно вещество, създадено от Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век. Обикновено е в течна форма, но се смята, че може да бъде разпространяван и като фин прах. То блокира съобщенията, които мозъкът изпраща до тялото, причинявайки конвулсии, затруднено дишане, повръщане и смърт.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид поиска обяснение от Русия по случая. Лондон смята Кремъл отговорен и за двата случая с отравяне – на Скрипал и дъщеря му, и на гражданите в Еймсбъри. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова полицията, разследваща случая, да не се подвежда от „мръсни политически игри“ и изрази увереност, че скоро Великобритания ще трябва да се извини на Русия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net