Холандия и Австралия обвиниха Русия за свалянето полета над Украйна през 2014 година

26-05-2018

Холандия и Австралия открито обвиниха Русия за свалянето на малайзийския пътнически самолет над Украйна през 2014-та. Воденото от Холандия международно разследване обяви, че фаталната ракета е на руската армия. Евросъюзът, НАТО и Съединените щати призоваха Москва да поеме отговорността си за трагедията, довела до смъртта на 298 души. Русия отрича вина, а днес заяви, че не е получила факти, доказващи отправените обвинения.
Холандия и Австралия ще искат компенсации за жертвите и очакват пълно съдействие от Русия за установяване на виновните и изправянето им на съд по холандското законодателство. От друга страна холандското правителство призна, че търсенето на отговорност от държава пред международното правосъдие е сложен правен процес.
На полета от Амстердам до Куала Лумпур загинаха 193-ма холандци, 43-ма малайзийци, 27 австралийци. Жертви имаше и от Индонезия, Великобритания, Белгия, Германия и Филипините.
Време е Русия да признае ролята си в свалянето на полет MH17 и да прекрати грубата си дезинформационна кампания, реагира Държавният департамент във Вашингтон малко след аналогични послания от Евросъюза и НАТО. Москва отново отрече отговорност.
Холандското следствие засега не посочва кой е издал заповедта или е натиснал спусъка, но изследователската група Белингкат съобщи име на замесен - Олег Владимирович Иванников, командвал бойните действия край Луганск.
Според Белингкат неговият клас е на записите от телефонни разговори, публикувани от украинското разузнаване в деня след свалянето на самолета.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net