Турски военни превзеха центъра на град Африн

18-03-2018

Турски военни и съюзниците им от Сирийската свободна армия превзеха центъра на град Африн. Два месеца след началото на операция 'Маслинова клонка', Анкара завладя населеното място, което от 2012-та година е под контрола на кюрдите.

Бурна радост, стрелба във въздуха, и издигане на турския флаг. Така турската армия и сирийските бунтовници отпразнуваха овладяването на центъра на града, населен предимно с кюрди. Един от символите на града - статуята, изобразяваща герой от кюрдската митология беше разрушен.

Нито един от местните, които са останали в населеното място не излезе да посрещне военните като освободители. Именно като такива ги определи турският президент Реджеп Ердоган.
Според Сирийската обсерватория за правата на човека обаче заради нахлуването на турски войски в района повече от 150 хиляди души са напуснали домовете си, а 280 цивилни са загинали. Преди отстъплението си на юг от града, кюрдските сили оставиха част от сградите в населеното място минирани. Въпреки наложеното от Съвета за сигурност на ООН 30-дневно примирие в цяла Сирия, турската армия не спря офанзивата си. Анкара смята кюрдските Сили за защита на народа за терористична организация, пряко свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 08-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81667 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27939 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00187 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net