Премиерът Борисов договори с ЕБВР финансирането за инфраструктурната свързаност на Западните Балкани

27-02-2018

Европейската банка за възстановяване и развитие ще финансира инфраструктурните проекти на Балканите – Коридори 4, 8, 10 и дигиталната свързаност в региона. Това стана ясно на инвестиционен форум в Лондон, на който присъства премиерът Бойко Борисов. Инвестициите, необходими за реализиране на транспортните проекти са в размер на 30 млрд. евро, а освен ЕБВР, във финансирането ще участват Световната банка, Европейската инвестиционна банка, европейски грантове и субсидиране от страните – участници в проектите.
Премиерът Борисов подчерта, че магистралата и ЖП линията Белград – София са завършени на 90%, магистралата София – Солун също е изградена на 90%. Председателят на ЕБВР Сума Чакрабати декларира готовност да продължи съвместната работа по трансграничните проекти в региона.
Освен за транспортна, Балканите ще работят и за дигитална свързаност, така че да бъде изграден високоскоростен интернет през страните от региона. 5 милиарда евро ще струва изграждането на дигитална инфраструктура, допълни премиерът Борисов. Проектира се и електронна платформа за фондова борса, свързваща региона.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, пред когото представи приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб „Балкан“ и неговото значение за България и за региона. Този газоразпределителен център ще осигури диверсификацията на района, доставяйки втечнен газ, както и газ от „Турски поток“, ако се договорим с руснаците, обясни Борисов.

За енергийната свързаност премиерът Бойко Борисов предложи и АЕЦ Белене да се реализира като един общ балкански проект, тъй като България има готови реактори и може да се направи инвестиционен проект между различните държави.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 06-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net