Провал на преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия

20-11-2017

Приближава ли се Германия към нови избори? Този въпрос е на дневен ред, след като снощи консервативният блок ХДС/ХСС и канцлера Ангела Меркел не успяха да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция.
Провалиха се предварителните преговори за съставянето на управляваща коалиция в Германия. Канцлерът Ангела Меркел обяви, че ще информира германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, че не е успяла да се споразумее със Свободните демократи и Зелените.
Според анализаторите възможните варианти са четири - нов кръг от преговори, друг коалиционен партньор, правителство на малцинството или нови избори. Вероятно решението на канцлера да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че канцлерът няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените.
Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради различия най-вече по отношение на политиката към имиграцията и екологичните проблеми. Ако не бъде намерено друго решение, в Германия може да бъдат насрочени нови парламентарни избори в началото на 2018 г.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 05-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net