САЩ и Катар подписаха споразумение за борба с тероризма

12-07-2017

САЩ и Катар задълбочиха съвместните си усилия за борба с тероризма. В Доха двете страни подписаха двустранно споразумение, което очертава серия от стъпки за борба с тероризма и неговото финансиране. Двете страни бяха категорични, че по споразумението се работи от месеци и то няма връзка с изолацията на Катар от арабските му съседи

САЩ и Катар подписаха двустранно споразумение за борба с тероризма и неговото финансиране. Това стана ясно по време на посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Доха.

Тилърсън е на обиколка с посредническа мисия за изход от кризата между Катар и Саудитска Арабия и нейните съюзници. Той подчерта, че документът е бил обсъждан от месеци.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ:
„Днес съм в Катар със същия идеи, които президентът Тръмп представи по време на посещението си в Риад през май. САЩ имат една цел – да заличат тероризма от лицето на Земята.“

Споразумението между САЩ и Катар е плод на седмици дискусии между експерти. То описва серия от стъпки, които двете държави се ангажират да предприемат в идните месеци и години, за да възпрепятстват тероризма. Както САЩ, така и Катар бяха категорични, че споразумението няма връзка с изолацията на Катар от арабските му съседи, които прекратиха дипломатическите си отношения със страната с аргумента, че подкрепя тероризма и поддържа близки връзки с Иран.

Освен Саудитска Арабия, в санкциите срещу Доха участват още Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 06-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net