Световната общност остро разкритикува решението на Тръмп за климата

02-06-2017

Лидери от цял свят разкритикуваха остро решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли страната от Парижкото споразумение. Франция, Германия и Италия излязоха с общо изявление, в което призовават за ускоряване на усилията в борбата с климатичните промени. Европейските лидери коментираха веднага новината в Туитър, като председателят на ЕП Антонио Таяни написа, че това решение ще навреди на цялата планета.
Вълна от разочарование, недоволство и недоумение предизвика решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли страната от Парижкото споразумение . Световните лидери остро осъдиха действията на милиардера. 'Много грешно решение', написа в 'Туитър' на английски и немски председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Лидерите на Франция, Германия и Италия излязоха с общо изявление, в което категорично отказват започването на преговори за нови договорености по споразумението.
Еманюел Макрон, президент на Франция:
'Категорично заявявам, че при никакви условия няма да договаряме по-малко амбициозно споразумение. Франция призовава всички, които подписаха документа, да не се отказват и достойно да работят за целите ни'
Ан Идалго, кметът на Париж, където бе сключено историческото споразумение през декември 2015 г., нарече решението на Тръмп 'грешка, която ще има драматични последици'. Председателят на ЕП Антонио Таяни написа в профила си в Туитър, че това решение ще навреди на цялата планета, а не само на Вашингтон.
Койчи Ямамото, министър на екологията на Япония:
'Вярвам че решението на президента е абсолютно обръщане на гръб на мъдростта, с която света разполага. Много съм разочарован'
Последиците от решението на Доналд Тръмп тепърва ще стават ясни, след като оттеглянето стане официален факт. По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това е договор с правни задължения, които Вашингтон не може просто да подмени. Същинското излизане от споразумението ще отнеме около 3 години.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net