Започва Всеправославният събор в Крит

17-06-2016

Архиереи от десет поместни православни църкви започват съвещанията си на остров Крит. Всеправославния събор ще се състои без участието на Българската, Руската, Грузинската и Антиохийската църкви, които изразиха несъгласие с регламента му.

Събитията, предвидени по програма, включват обсъждане на въпроси, които трябва да получат общоправославен консенсус. Заседанията се провеждат всеки ден, както и литургия в няколко църкви на остров Крит.

Срещите се провеждат при извънредни мерки за сигурност. Днес за среща с висшите духовници се очаква и гръцкият министър на външните работи Кодзиас, а утре в Крит ще пристигне президентът Павлопулос. Държавният глава ще се срещне с представители на всички църкви, които участват в Събора.

На фона на факта, че събирането е първото подобно от над хиляда години насам, в медиите все по-усилено се коментира отсъствието на някои от поместните църкви. Говори се за борба за влияние между Цариградската патриаршия и Руския патриарх Кирил.

Реално подготовката на този форум започва през 1961 година по време на съвещание на остров Родос, където са набелязани сто теми за разглеждане. За събора обаче списъкът беше съкратен на шест въпроса, сред които: мисията на православната църква в съвремието, отношенията й с останалия християнски свят, тайнството на брака.

Източник: БНР

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82481 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28811 BGN
  • chf 1 CHF = 1.9984 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net