Мигранти нападнаха влак край Идомени

12-04-2016

На железопътната линия край Идомени се сбиха две групи мигранти – афганистанци и кюрди. При сблъсъка е запален един вагон на близката влакова композиция, която също така беше замеряна с камъни.

Гръцката полиция се намеси незабавно и овладя ситуацията, предаде БГНЕС.

В края на миналата седмица възникна напрежение на гръцко-македонската граница. Няколкостотин мигранти щурмуваха оградата и се наложи македонските органи на реда да се намесят за преодолеят атаката.

Брюксел настоява Гърция незабавно да изпрати мигрантите от Идомени в предназначените за целта лагери във вътрешността на страната. ЕК също така призова неправителствените организации, които активно подпомагат мигрантите, да спрат да ги заблуждават с невярната информация, че могат да преминат гръцко-македонската граница. Едно подобно преминаване ще бъде грубо нарушение на постигнатите на 7-8 март договорености на срещата на върха на ЕС, които гласят, че Балканският маршрут е затворен за мигрантите от Гърция и те не могат да го използват, за да достигнат до Европа.

Македонският президент Георге Иванов призова снощи гръцките власти да сътрудничат и да започнат да изпълняват решението от Брюксел за закриване на Балканския маршрут.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 14-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81179 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27361 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99901 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net