Първи случай на заразен със Зика по полов път

03-02-2016


Рядък случай на предаване на вируса Зика по полов път, а не чрез ухапване от комари, бе регистриран в Съединените щати. Пациент, инфектиран в Далас, Тексас, вероятно е бил инфектиран чрез сексуален контакт, съобщиха Центровете за контрол на заболяването.

Човекът не е пътувал до засегнатите райони, но неговият партньор се е върнал от Венецуела, предаде БНР.

„В медицинската литература има описани случаи на възможно предаване на вируса чрез сексуален контакт, така че в известен смисъл това не ни изненада,“ заяви заместник-директорът на Центровете за контрол на заболяването Ан Шукет за ВВС.

„Ключовото послание за хората е, че повечето от заразените имат леки симптоми, но ако сте бременни наистина ви призоваваме да отложите пътуването си до засегнатите райони,“ каза Шукет.

Зика се пренася от комари и се свързва с хилядите случаи на новородени с недоразвити мозъци. Разпространява се преди всичко в Южна Америка. Световната здравна организация обяви вируса за глобална обществена заплаха. Междувременно американският Червен кръст призова потенциалните донори на кръв, които се връщат от засегнатите от Зика страни, да изчакат най-малко 28 дни преди да дарят кръв.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 17-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79995 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27819 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99127 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net