Малайзийският самолет е свален от ракетна система Бук

13-10-2015

Ракета „Бук“ е свалила полет МН17 на „Малайзийските авиолинии“ над Източна Украйна миналата година, убивайки 298 души на борда. Това е заключението на официалното разследване за инцидента.

„Полет МН17 се е разбил в резултат на взривяването на бойна глава извън самолета, при лявата страна на пилотската кабина. Тази бойна глава отговаря на типа ракети, ползвани от ракетната система „земя-въздух“ „Бук“, каза председателят на Холандската служба за безопасност на транспорта Тибе Юстра по време на пресконференция.

Киев е трябвало да затвори въздушното пространство над Източна Украйна, заради конфликта с проруските сепаратисти, се казва още в доклада на следователите.

„Стигнахме до заключението, че украинските власти са имали достатъчно причини като предпазна мярка да затворят въздушното пространство над източните райони на страната“, каза Юстра.

Според заключенията на разследването ракетата е уцелила летателната машината почти фронтално, но определянето на ъгъла на изстрелване е невъзможно. Разследването не посочва виновните за инцидента. Очаква се отговорните да бъдат изяснени от доклада на криминалното разследване следващата година.

С същото време разследването, проведено от руската компания „Алмаз-Антей“ „напълно опровергава“ изводите на международната комисия за типа ракета, която може да е уцелила летателния апарат. Това заяви днес генералният директор на концерна Ян Новиков.

От проведените експерименти е „видно, че ако Боингът е бил ударен от „Бук“, то това би могло да е само ракета 9м38 – тоест по-стара ракета от 9м38м1, която няма поразяващи елементи. Математическото моделиране на концерна бе абсолютно точно“, отбеляза Новиков. Проведените експерименти са показали още, че ракетата е изстреляна южно от населеното място Зарощинское, за което се смята, че е било под контрола на украинските сили по време на инцидента.

От своя страна, конструкторът на концерна Михаил Малишевский посочи, че катастрофиралият в Донбас малайзийски самолет е бил свален от стари ракети „Бук М-1“, с които руската армия вече не разполага.

На 17 юли 2014 година пътнически самолет „Боинг 777“ на „Малайзийските авиолинии“, извършващ полет MH17 от Амстердам за Куала-Лумпур, се разби в Донецката област на Украйна, където се водеха сражения между украинската армия и силите на самопровъзгласилите се републики. При катастрофата загинаха всички хора на борда - 298 души, 193 от които са граждани на Холандия.

Източник: Агенция Фокус

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net