Русия е поразила 12 цели на Ислямска държава в Сирия

02-10-2015

Русия обяви, че е извършила нови въздушни удари в Сирия и е поразила 12 цели на „Ислямска държава“.

Самолетите на руските ВВС са атакували команден пост и комуникационен център в провинция Алепо, както и бунтовнически тренировъчен лагер в провинция Идлиб, обяви руското министерство на отбраната. Команден пост в провинция Хама също е бил напълно унищожен.

„Руските въздушни удари срещу „Ислямска държава“ ще продължат три-четири месеца и ще стават все по-интензивни,“ това заяви днес председателят на комисията по външни работи към Държавната дума Алексей Пушков.

Според критиците обаче Русия се фокусира върху цели на антиправителствени групировки. Бойците в Идлиб и Хама са предимно от бунтовнически групировки, които се борят за отстраняването на сирийския президент Башар Асад. Те имат присъствие и в провинция Алепо, където се намират също бойци на „Ислямска държава“, коментира „Ройтерс“.

Сирийската свободна армия за пореден път обвини Москва, че обстрелва нейни позиции и бомбардира цивилното население. „Руснаците не са тук, за да се борят с тероризма, а за да подкрепят тероризма под формата на режима на президента Башар Асад“, заяви майор Джамил Салех от Свободната сирийска армия обясни в интервю за Би Би Си.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров, заяви, че Русия не смята Свободната сирийска армия за терористична групировка и вярва, че тя трябва да бъде част от политическото решение на ситуацията в Сирия.

„Американската коалиция се правеше, че обстрелва 'Ислямска държава' цяла година - без резултат. Ако нещата се вършат по-ефикасно, според мен това ще си проличи“, отговори днес Алексей Пушков.

Междувременно САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Турция, Катар и Саудитска Арабия призоваха Русия да прекрати военно-въздушната операция в Сирия. Това се казва в съвместна декларация на седемте държави, разпространена от турското Министерство на външните работи. В документа се казва, че действията на Русия ще доведат до по-нататъшна ескалация и ще засилят екстремизма и радикализацията в региона.

Преди това германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че краят на кризата в Сирия може да дойде само с помощта на Русия.

Източник: БНР

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 13-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81448 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27277 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net