Циклонът Пам опустоши островната държава Вануату

16-03-2015

Нова Зеландия се готви да посрещне тропическият циклон „Пам“, опустошил малката тихоокеанска държава Вануату.

Циклонът, който продължава движението си на юг и се приближава към Нова Зеландия, вече отслаби силата си. Въпреки това властите в Нова Зеландия предприеха евакуация на източното крайбрежие на острова. В редица малки градове е прекъснато електричеството. А предупреждението към жителите да се запасят с вода и храна за най-малко три дни.

През изминалите дни „Пам” връхлетя Вануату с огромни вълни и вятър със скорост надвишаваща 300 км/ч. Той беше определен с максимална категория на мощност – пета. В понеделник циклонът е отслабнал и е приведен в ранг „бивш тропически циклон“.

Островна държава Вануату е в бедствено положение. Засега мащабите на разрухата е трудно да се определят, тъй като са прекъснати всякакви комуникации между отделните острови. Електропроводите и телефонните линии в страната са прекъснати.

Потвърдените смъртни случаи към този момент са осем, но се очаква да се увеличат. 90% от къщите в столицата Порт Вила са разрушени, цели общини са буквално отнесени, алармират хора, намиращи се в бедстващия район.

Правителството на страната прие хуманитарна помощ от Австралия и Нова Зеландия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net