Предпазливи реакции след постигнатите договорености за мир в Украйна

13-02-2015

Западът приветства постигнатото в Минск споразумение за примирие в Източна Украйна, като обърнаха сериозно внимание, важното е как ще се реализират сега договореностите между лидерите на „нормандската четворка”.

Срещата на държавните лидери от ЕС с предпазливост подкрепя договореностите за Украйна, председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след края на срещата на европейските лидери.

Той допълни, че ЕС е готов да предприеме нужните стъпки, ако Минските договорености не се изпълняват.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която заедно с президента на Франция Франсоа Оланд инициира преговорите, предупреди, че могат да бъдат въведени нови санкции, ако договореностите за прекратяването на огъня между Украйна и про-руските бунтовници не се съблюдават.

На този фон лидерът на на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин заяви, че редица точки от Минското съглашение не ги удовлетворяват напълно, но много от тях могат да бъдат преработени в близките няколко месеца, след началото на примирието.

„Минското съглашение все още не съществува. Минското съглашение – това е лист хартия с текст. Според замисъла на Минския меморандум, той трябва да бъде поетапен план. Когато изпълним един пункт, можем да преминем към друг“, каза Пургин.

Вашингтон от своя страна приветства минските споразумения. „САЩ приветстват споразумението, постигнато днес в Минск от контактната група, начело с ОССЕ и подкрепено от лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция. Даденото споразумение представлява потенциално съществена стъпка към мирно нормализиране на конфликта и възстановяване на суверенитета на Украйна в съответствие с минските споразумения от септември миналата година“, се посочва в съобщение на пресслужбата на Белия дом.

„Сега нашият приоритет е да се убедим, че това не е просто процес на постигане на мирно споразумение, при който отначало се сключва примирие, а след това се изстрелват повече ракети, отколкото преди“, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър.

Източник: По материали от Фокус

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net