Усилията за постигане на мир в Украйна продължават

09-02-2015

Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция ще се срещнат в сряда в Беларус, за да се опитат да постигнат мирно споразумение за Украйна на фона на ескалиращото насилие там.

На заседание в Брюксел, външните министри подкрепиха новата инициатива започната от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Възможно е преди срещата в Минск да бъдат разгледани нови санкции срещу Москва с нови имена на руски и украински граждани и организации, чиито активи се замразяват и на които се налага забрана за издаване на визи. Сред тях ще е заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

„Смятам, че това, което ще видим днес, е пълна подкрепа за инициативата на Меркел и Оланд“, каза шведският външен министър Марго Валстрьом, която подчерта, че в Украйна е нужно политическо, а не военно решение.

Споразумението за мир би предизвикало облекчение сред много европейски държави, които по-скоро биха избегнали затягането на санкциите срещу Русия – най-големия енергиен доставчик на блока, които вредят на собствените им икономики. Министърът на външните разбори на Великобритания Филип Хамънд обаче заяви, че блокът трябва да остане единен в позицията си срещу руската агресия в Украйна. „Докато не видим Русия да изпълнява условията, няма да отнемем от натиска по никакъв начин“, каза той.

Междувременно Вашингтон излезе със съобщение, че обмисля да подкрепи Украйна чрез „икономически и други видове” помощи. „Аз не се съмнявам, че допълнителната помощ от икономически тип и други видове ще замине за Украйна“, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на международната конференция в Мюнхен. „И ние също разбираме, че няма военно решение. Решението е политическо, дипломатическо“, каза той.

Източник: Агенция Фокус

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net