Плененият от ИД йордански пилот е бил запален жив

04-02-2015

Групировката „Ислямска държава” публикува видео с екзекуция на пленения йордански пилот. От кадрите се вижда, че Мааз ал-Касасбех е запален жив, като преди това е бил затворен в клетка и полят със запалителна течност.

Пилотът беше пленен в края на декември, след като самолетът му катастрофира. „Ислямска държава” предложи да освободи Касасбех и японския журналист Кенджи Гото в замяна на задържана в Йордания жена атентатор Саджида ал-Ришави.

Малко след изтичането на ултиматума беше публикуван клип с екзекуцията на Гото.

Някои медии вече изразиха съмнение записът да е скорошен. Според тях екзекуцията е направена преди повече от месец. Ако това предположение се потвърди би означавало, че сделката, предложена от групировката, е била нелигитимна.

Йордания е част от водената от САЩ коалиция срещу групировката.

Йорданският крал Абдула II призова населението да се обедини в борбата срещу тероризма, като заяви, че йорданският пилот е загинал „защитавайки своята вяра и родина“.

„Отговорът на йорданците ще бъде решителен, силен и съкрушителен“, каза представител на правителството, цитиран от „Фокус”.

Гражданите на провинция ал-Карак, където е роден Касасбех, излязоха на улиците протестирайки срещу зверствата на „Ислямска държава“. В отделни градове бяха запалени правителствени сгради.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82481 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28811 BGN
  • chf 1 CHF = 1.9984 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net