Руската делегация излиза от ПАСЕ

29-01-2015

Русия прекрати участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) до края на годината. Делегацията взе това решение в отговор на удължаването на санкциите срещу 18-те руски представители, заради поведението на Москва в украинската криза.

ПАСЕ прие поправка към резолюцията за пълномощията на руската делегация, в която лишава руската делегация от право на глас и участие в ръководните органи на асамблеята Решението ще е в сила до сесията през април.

Руската делегация реагира по начин, който те нарекоха „логичен”.

„Ние информирахме нашите колеги, че ако на Русия бъдат отнети основни права, то руската делегация прекратява участието си до края на 2015 година. Поздравяваме Асамблеята за приемането на неадекватно решение, което нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог”, каза председателят на руската делегация в ПАСЕ Алексей Пушков, цитиран от БНТ.

В резолюцията си отпреди няколко дни, парламентаристите от 47-те страни членки на Съвета на Европа призоваха Русия да изтегли войските си от украинска територия и да освободи до 24 часа Надя Савченко, пилот от украинските Военновъздушни сили, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия. Москва отказа да изпълни призива.

Междувременно беше повдигнат въпросът дали да продължи участието на Русия в Съвета на Европа. Пред журналисти в Страсбург Пушков заяви, че тази тема подлежи на разглеждане в края на настоящата година.

„Днешното решение на Парламентарната асамблея постави тази възможност на дневен ред“, каза председателят на руската делегация в ПАСЕ. „Досега Русия не е допускала възможността да напусне Съвета на Европа“, подчерта той.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net