НАТО осъди действията на Ислямска държава и на Русия

05-09-2014

Страните членки на НАТО осъдиха единодушно действията на джихадистката организация „Ислямска държава”. На втория ден от срещата на страните членки на Алианса в Нюпорт, възходът на организацията беше централна тема.

Британският премиер Дейвид Камерън нарече бруталните актове на „Ислямска държава” – „варварските и възмутителни действия”. Той заяви, че се очаква НАТО да вземе решение за създаване на сили за бързо реагиране с щаб в Полша и подразделения в Източна Европа. Великобритания ще се включи с 3500 военни в силите за бързо реагиране, допълни Камерън.

Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен призова Русия да се откаже от конфронтацията в Украйна, да прекрати незаконната анексия на Крим, да изтегли войските си от територията на Украйна и да спре потока на оръжие и бойци през границата. Той направи това при откриването на срещата на високо ниво на Алианса в Нюпорт.

Расмусен приветства активното партньорство на Украйна и НАТО и обеща, че „в бъдеще то ще стане още по-тясно. Той обеща, че НАТО ще „подкрепи военните реформи в Украйна и ще й помогне да изгради силна армия”. Генералният секретар добави, че от отделните страни–членки на Алианса зависи решението дали да доставят оръжие на Украйна.

Източник: БНР, БТА

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80029 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28913 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97878 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net