Първите камиони от руския хуманитарен конвой са пристигнали в Луганск

23-08-2014

20 камиона от руския хуманитарен конвой са пристигнали в центъра на Луганск, който е без вода и електричество от седмици. Международната общност осъди едностранното решение на Русия 200 камиона да преминат границата с Украйна. Киев осъди този ход като „инвазия”.

Част от камионите „Камаз” вчера пристигнаха в Луганск, където още днес трябва да заработят пунктовете за раздаване на хуманитарната помощ.

Вече са организирани 24 пункта, 12 от които се очаква да заработят тази сутрин, съобщиха от администрацията на самопровъзгласилата се Луганска народна република. Преди това ще бъдат извършени оглед и опис на товарите. Списъците ще бъдат сверени с тези, предоставени от руската страна.

Първи помощи ще получат пенсионерите, семействата с двама родители работещи в бюджетната сфера, бежанците, пострадали от бомбардировките, инвалидите и пациентите в болниците, обясни председателят на парламента на Съюза на народните републики Олег Царев.

Председателят на ОССЕ и министър на външните работи и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер изрази съжаление, че руско-украинските договорености за доставката на хуманитарна помощ не са били спазени и призова всички страни да се въздържат от действия, застрашаващи с допълнителна ескалация.

Западът отправи критики към Москва заради едностранното решение да изпрати конвоя до контролирания от сепаратисти източен град Луганск.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи решението на Москва като ескалация на украинската криза, която „може само да доведе до допълнителната изолация на Русия”.

САЩ призоваха Москва незабавно да изтегли конвоя. „Ако не го направи, резултатът ще бъде допълнителна изолация и ще трябва да плати допълнителна цена”, каза говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

Руският президент Владимир Путин обаче оправда решението си в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, която в събота ще посети Киев, като каза, че Москва не може да допусне още забавяне на мисията.

По-рано ръководителят на украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко осъди навлизането на руския конвой като „инвазия”, но заяви, че Украйна няма да нареди въздушни удари по камионите.

Източник: Агенция Фокус

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net