Извънредни мерки заради увеличаващите се случаи на ебола

01-08-2014

Световната здравна организация осигурява 100 млн. долара за регионите, засегнати от смъртоносния вирус ебола, от която общо загинаха 729 души. Това стана ясно след среща със засегнатите народи в Гвинея. Международната организация провежда преговори за осигуряване на медицински персонал и ресурси в региона на Западна Африка.

Междувременно стана ясно, че американската неправителствена организация Корпусът на мира временно изтегля доброволците и допълнително ще определи кога те ще могат да се завърнат в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея – страните с доказани случаи на ебола.

В Западна Африка работят общо 340 членове на Корпуса на мира. Двама от тях са били в контакт с заболял от вируса ебола човек, каза говорител на организацията, без да уточни за коя страна става въпрос. Той увери, че двамата нямат симптоми и са в пълна изолация под карантина и под наблюдение, предаде БГНЕС.

Американското външно министерство потвърди смъртта на един американец в Нигерия, който се е заразил с вируса в Либерия. Миналата седмица бе съобщено за неговата смърт. Най-малко двама други американски граждани са заразени, включително лекарят Кент Брадли, който се е заразил докато е лекувал болни в Либерия.

Тревогата от разпространението на епидемията на опасната и силно смъртоносна болест в Западна Африка постепенно започна да обхваща и останалата част от света. Великобритания заяви, че я счита за заплаха, а Хонконг обмисля евентуална карантина. Организацията лекари без граници предупреди, че вирусът е „извън контрол” и че има реален риск да бъдат засегнати и други страни.

Днес властите в Сиера Леоне, след Либерия, обявиха извънредно положение, заради увеличаващите се случаи на ебола.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80078 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28624 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97959 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net