Триполи е заплашен от еко катастрофа заради горящите милиони тонове гориво

29-07-2014

Либийската национална петролна компания предупреди за опасност от еко катастрофа в Триполи, след като резервоар с шест милиона литра гориво се подпали по време на сблъсъците между бунтовнически в южната част на столицата.

Резервоарът е бил улучен от ракета по време на ожесточените боеве, които ескалираха в страната през последните седмици.

В Триполи горивото, както и природният газ за домакинствата, са складирани на едно и също място, управлявано от държавната компания. Има опасност огънят да се разпространи към другите резервоари и най-вече към този с природния газ. Хранилището се намира по пътя за летището, което от 13 юли е арена на жестоки сблъсъци между съперничещи си милиции.

Редица западни държави вече призоваха гражданите си да напуснат Либия. Великобритания, Франция, Германия и Холандия излязоха с официално съобщение, след като британски дипломати станаха жертва на престрелка в района на Триполи.

Българското външно министерство предупреди българските граждани да не предприемат пътувания до Либия, а тези, които се намират в страната, незабавно да я напуснат.

Във връзка с ескалацията на напрежението и изострянето на вътрешната обстановка, както и поради неблагоприятните тенденции за нейното развитие, Министерството на външните работи отправя настоятелна препоръка към българските граждани за преустановяване на всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия - да напуснат незабавно страната, се казва в съобщение на МВнР.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80078 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28624 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97959 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net