Украйна пред нова политическа криза

25-07-2014

Украинският парламент се събира извънредно днес, за да реши правителствената криза след разпадането на управляващата коалиция и подадената оставка от премиера Аресений Яценюк.

Часове след като Върховната рада блокира призива на правителството за ново финансиране, президентът Петро Порошенко призова депутатите да дадат възможност на кабинета да продължи работа. Междувременно, за временно изпълняващ длъжността на подалия оставка премиер Арсений Яценюк бе определен вицепремиерът Владимир Гройсман, съобщи БНР.

В четвъртък премиерът Арсений Яценюк подаде оставка. От трибуната в парламента той обяви, че напуска поста си заради разпада на коалицията и блокирането на правителствени инициативи.

„Какви варианти има пред правителството? тъй като сме парламентарно-президентска държава, то първият вариант е – разпада се една коалиция и премиерът прави опит за формиране на нова коалиция. Какво означава това? това значи, че премиерът трябва да влезе в коалиция с комунистите и „регионите”. Аз това няма да го направя при никакви обстоятелства”, заяви Яценюк в изказване пред парламента.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80078 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28624 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97959 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net