Изненадващ обрат и рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

08-07-2024

Изненадващо и въпреки социологическите прогнози, левият блок печели предсрочните парламентарни избори във Франция. 'Нов народен фронт', в който влизат крайнолявата 'Непокорна Франция', Социалистическата партия, 'Еколозите' и Комунистическата партия, ще има между 171 и 187 депутати в Националното събрание, показват резултати от екзитполове.

Центристкият блок 'Заедно' на президента Еманюел Макрон се нарежда на второ място – с между 152 и 163 места. Трети е крайнодесният 'Национален сбор' с исторически голям брой депутати – между 134 и 152.

Рекорден брой хора са отишли пред урните – 68%. Това е най-високата избирателна активност във Франция от 1981г. насам. 

Крайната десница спечели на първи тур парламентарните избори във Франция

След като спечели първият тур на изборите, не се оправдаха очакванията за абсолютно или относително мнозинство на крайната десница,  лидерът на 'Национален сбор' Жордан Бардела, който до снощи беше спряган за бъдещия премиер на Франция, обяви, че все пак остава единствената алтернатива, независимо, че неговата партия остана на трето място.

Той обвини противниковите блокове в изборни договорки, които хвърлят Франция в ръцете на крайната левица.
Знаковото лице на крайната десница Марин льо Пен изрази съжаление от изборните резултати, след които, по думите ѝ, Франция ще загуби още 1 година. Центристите - президентската коалиция, която загуби доста позиции след евроизборите и първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, все пак устоя и остава втора политическа сила.      

Премиерът Габриел Атал заяви, че остава верен на традициите и ще връчи оставката на президента Еманюел Макрон тази сутрин:

'Тази вечер, политическата група, която аз представлявам - въпреки, че резултатът ѝ е три пъти по-голям от прогнозите през последните седмици, не успя да събере мнозинство. И за това, верен на републиканските традиции и на принципите си, ще подам оставката.'

Левият 'Нов народен фронт' заяви, че е готов да управлява, но президентът Макрон каза, че внимателно ще анализира изборните резултати преди да вземе решение и да връчи мандат за съставяне на правителство, а преговорите тепърва предстоят.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net